Steg för steg
Körkort steg för steg
1. Körkortstillstånd
Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra förarprov för B- körkort. När du ansöker om körkortstillstånd ska du även fylla i en hälsodeklaration. Du gör båda digitalt genom att klicka här: Ansökan om körkortstillstånd Transportstyrelsen kundtjänst för körkortsfrågor ring: 0771-818181. Eller logga in på "mina sidor" för att ta del av information kopplat till ditt körkort här.
Du ska även kontrollera synen hos en optiker. Vi samarbetar med Smarteyes i Västervik. Där kan du som kund hos oss göra kontrollen för endast 75 kr. Detta gäller för både dig som vill ta B-körkort eller AM-körkort. Optikern raporterar sedan ditt synintyg digitalt till Transportstyrelsen.
2. Kombinera din utbildning med privat Övningskörning
Den privata övningskörningen är ett komplement till den utbildning som du får på Trafikskolan och tanken är att du ska träna på samma övningar med din handledare som du gör här på Trafikskolan. Fördelen då är att du lär dig att göra rätt från början. Utbildningen på Trafikskolan ger dig och din handledare en bra grund vid den privata övningskörningen och ökar dina chanser att klara körprovet.
Trafikskolan rekommenderar att du börjar läsningen via vårat läromedel från trafikskola online ganska tidigt och att du har en rutin för hur ofta du läser körkortsteori. Att tex läsa ca 5-10 sidor om dagen gör att dina teori kunskaper består under en längre tid under din utbildning. På samma sätt som det blir lättare för dig att komma ihåg de praktiska övningar som du tränar på trafikskolan ifall det inte går för långt mellan dina körlektioner.
För att få övningsköra privat måste du gå en Introduktionsutbildning
Kursen innehåller tre delar:
1. Körkortsutbildningens mål och innehåll samt regler för övningskörning.
2. Hur man planerar och strukturerar övningskörningen.
3. Viktiga faktorer för trafiksäkerhet och miljö.
Det är en kurs på ca 3 h exklusive rast som både elev och handledare måste gå. (Handledare och elev behöver inte gå vid samma tillfälle) Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå utbildningen. Handledaren skall i sin tur vara minst 24 år och ha haft körkort under sammanlagt 5 år av de senaste 10 åren. Intyget är giltigt i 5 år och man behöver inte gå om kursen igen för att få köra med en ny handledare/elev inom dessa 5 år. Efter genomgången kurs så måste handledaren ansöka om handledarskap för varje elev. Vi bjuder på fika!
Ansöka handledarskap digitalt på Transportstyrelsen hemsida här: Ansökan om handledarskap
Eller beställ hem blankett "Ansökan handledarskap privat övningskörning" här: Beställ blankett steg 1 av 2 - Transportstyrelsen
Boka Handledarkurs på JM Trafikskola här: Boka Handledarkurs/Introduktionskurs
3. Riskutbildning Del 1 (Riskettan)
Denna utbildning berör alkohol, droger samt trötthet och riskbeteende. Det är en obligatorisk kurs på ca 3 & ½ timme som måste göras innan förarprovet. Målet med utbildning är att öka ditt kunnande om hur alkohol, droger och trötthet samt vissa andra faktorer och beteenden påverkar din förmåga att köra bil. Förhoppningsvis så kommer du att lära dig så mycket att du i framtiden inte själv kör bil när du inte borde och att du även ska kunna påverka människor i din närhet att inte heller göra det. Utbildningen hålls här på Trafikskolan och vi bjuder på fika!
Under din körkortsutbildning så kommer trafikskolan att boka in dig på riskettan innan det är dags för dig att göra förarprovet.
4. Riskutbildning Del 2 (Halkbana)
Det är en obligatorisk kurs på ca 3 timmar som måste göras innan förarprovet. Du ska till exempel klara av att utföra snabba accelerationer, bromsa från höga farter & köra bil självständigt. Utbildningen ger dig kunskap om hur halt underlag påverkar din körning och hur du som förare ska tackla riskfyllda situationer. Utbildningen genomförs i grupp tillsammans med andra elever på Trafikcenter i Norrköping. Adressen dit är Lindövägen 80
602 28 Norrköping. Du kan välja att köpa denna utbildning i något av våra startpaket eller välja att gå enbart riskutbildningen ifall du redan är i slutskedet av din utbildning. ( Båda riskutbildningarna behöver genomföras innan du avlägger förarprov på trafikverket)
Frågor och svar!
5. Kunskapsprov B
Kunskapsprovet kan göras på trafikverkets kontor i Västervik. Adressen dit är Kristinebergsgatan 20 Västervik. Vill du boka kunskapsprov genom trafikskolan behöver du använda vårt läromedel, där kan du läsa och plugga in den teori du behöver inför provet.
Du har även möjlighet att själv boka kunskapsprov privat och använda dina egna böcker ifall de är på något annat språk, för att sedan göra körprovet via trafikskolan, detta förutsätter att du har ett godkänt kunskapsprov. När du har gjort ett godkänt kunskapsprov för behörighet B är det giltigt i 4 månader.
Om ditt kunskapsprov inte är godkänt då du ska göra ditt körprov, måste DU avboka eller omboka körprovet. Det behöver du göra senast 24 timmar innan provet, annars måste du betala avgiften för körprovet.
6. Körprov B
Vill du göra körprovet via trafikskolan lånar du vår bil på provet. Då kör man även 50 min innan som en uppvärmningslektion. Vill du göra provet privat så bokar du själv tid på trafikverket och kör då upp med deras bil. Alla intyg har en giltighetstid på fem år. Ni kan läsa mer om avgifter för körkort genom att klicka här.